Utopia (empatiasta) Pohdin talolla

Leave a comment
Uncategorized

Utopia (empatiasta) -teoksen teksti: koreografi Sari Palmgrenin Kirsi Törmiltä pyytämä “utopistinen prologi”, jolla esityksen keskellä käyty keskustelu pohjustettiin. Vierailevina keskustelijoina esityksessä olivat Kirsi Törmi ja Pirkko Hautala.

“Yhteiskunnan keskiössä on myötätunto. Heikoista, uupuneista ja sairaista huolehtivilla on työtehtäviinsä aikaa ja rauhaa. Rikkaimmilla ihmisillä ja yrityksillä on sisäänrakennettu eettinen ja myötätuntoinen tajunta ja mieli, joka takaa tälle toiminnalle rahoituksen. Tämä osaltaan myös kohtuullistaa tuloeroja.

Ihmisten psyykkessä on varmaankin aina pelkoa ja vihaa. Vallitsevassa yhteiskunnassa nämä tunteet kohdataan oppimisen kautta. Mitä tämä vihani kertoo minulle minusta? Mitä tämä pelkoni kertoo minulle minusta? Oppeja tulkitaan ja käännetään myös taiteeksi. Maapallon ja ympäristön kantokyvyn ymmärrys on kollektiivisessa tajunnassa ja jokaiselle on itsestään selvää, miten luontoa voi kohdella ja miten ei.

Elämässä on rauhaa ja tilaa. On aikaa olla. Levosta käsin saa kohdata toisia ihmisiä, tehdä työtä, kasvattaa lapsia ja rakastaa. Kohtelemme toisiamme kunnioittavasti, myötätuntoisesti ja rakastavasti. Kiinnostus erityisesti erilaisten kulttuurien välillä on vastavuoroista ja kunnioittavaa. Elämä on sitä, että minä voin ja sinä voit elää vapaasti ja vastuullisesti. Sen koko potentiaalissa.”

– Kirsi Törmi

Valokuvat: Tommi Korpihalla

 

Pyhis Utopia (Empatiasta)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s